HOE WE WERKEN

Holistische paardenosteopathie (HPO)

voor een paard in harmonie

1. Observatie en contextanalyse

Voor aanvang van de behandeling wordt ruim de tijd genomen voor de observatie van je paard in stilstand en in, bij voorkeur, alle gangen. Meestal gebeurt deze observatie zonder ruiter of optoming, maar in vrijheid en aan de longe. Indien echter blijkt voor de specifieke problematiek van jouw paard dat dit nodig is, zal je uitgenodigd worden tot opzadelen en rijden.  Ook de gebruikte optuiging kan desgewenst gecontroleerd worden.

Je zal tevens gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen omtrent de ruimere context waarin je paard leeft (voeding, supplementen, beweging, huisvesting, sociaal gedrag,...). 

3. Behandeling

Voor de behandeling zelf gebruik ik enkel mijn handen en mijn ogen, geen toestellen, naalden of hulpmiddelen, en behandel ik je paard met zachte en trage bewegingen. Tegelijk let ik steeds op de reactie van je paard, want het paard vertelt onmiddellijk wanneer een manipulatie of mobilisatie voor hem helend is of een grens bereikt. Elk paard is anders met betrekking tot (druk)gevoeligheden, dus zal ik steeds in respect voor het dier starten met het zoeken en voelen naar waar voor jouw paard de grens ligt tussen comfort en stretch.  Vaak vertelt het paard gewoon wat er nodig is.


Lees meer

2. Palpatie

Nadien ga ik over tot palpatie van het hele paard. Dit houdt in dat ik je paard over gans het lichaam zal aanraken om textuur, tensie, tastgevoel, triggerpoints, stresspunten of temperatuursverschillen na te gaan.



4. Nazorg

Na de behandeling volgt een tweede observatieronde om de verbetering vast te stellen en indien nodig te bekijken wat er nog meer moet gebeuren. Vaak merk je het verschil meteen, let echter wel dat de maximale verbetering zich vaak pas uitspreekt tot een aantal weken na de behandeling.


Als afsluiter krijg je mijn observaties mee en tips voor de toekomst, de contextanalyse in rekening genomen. Ik zal je ook adviseren in welke mate het paard belast mag worden de eerste uren/dagen na de behandeling. Dit kan verschillend zijn per paard.


Indien tijdens de sessie blijkt dat de problematiek van jouw paard eerder door een dierenarts of hoefsmid onder de loep moet worden genomen, zal een doorverwijzing aan de orde zijn.

 "Ik werk niet 'op' of 'aan' je paard,
maar samen 'met' je paard."

Onze missie

Elk paard verdient een aanvullend zorgprogramma op maat bij de holistisch paardenosteopaat om in harmonie te komen en te blijven.

Waarom kiezen voor CabaBLOOM

Wij bekijken het paard holistisch, in zijn ganse context, en bekijken niet alleen je aanmeldvraag.